Dvojka.sk

  • Zväčšiť veľkosť fontu
  • Štandartná veľkosť fontu
  • Zmenšiť veľkosť fontu
Info o ZŠ Rodičovské združenie, Rodičia a priatelia Dvojky Štatút Rodičovského združenia pri 2. ZŠ - Článok 5

Štatút Rodičovského združenia pri 2. ZŠ - Článok 5

E-mail Vytlačiť
Obsah článku
Štatút Rodičovského združenia pri 2. ZŠ
Článok 2
Článok 3
Článok 4
Článok 5
Článok 6
Zobraziť všetky stránky

Článok  5: Hospodárenie rodičovského združenia

  1. Príjmy rodičovského združenia tvoria členské príspevky, výnosy z akcií RZ, z jeho majetku, príjmy z 2 % dane, dobrovoľné príspevky a dary rodičov vrátane sponzorstva a účelové dary a príspevky.
  2. Hlavným nástrojom distribúcie RZ je Rozpočet rodičovského združenia. Rozpočet pripravuje výkonný výbor RZ a predkladá ho na schválenie Rodičovskej rade na jej prvom zasadnutí v školskom roku. Základné rozpočtové položky sa saturujú z členských príspevkov.
  3. Ostatné príjmy RZ sa rovnako rozdeľujú prostredníctvom neplánovanej položky rozpočtu (variabilnej položky) podľa potrieb organizácie. O rozdelení týchto prostriedkov rozhodne rodičovská rada (hodnota nad 5000,- Sk) alebo výkonný výbor RZ (dary v hodnote do 5000,- Sk). Spôsob rozdelenia týchto príjmov sa uvádza v Správe o hospodárení RZ, ktorú výbor predkladá rodičovskej rade.
  4. Dobrovoľné príspevky a dary rodičov venované triednemu aktívu (žiakom jednotlivej triedy) nepodliehajú kompetencii rozpočtu organizácie. O ich využití rozhoduje triedny aktív.
  5. Dobrovoľné účelové príspevky a dary sú také materiálne alebo finančné prostriedky, ktoré darca venuje s udaním adresáta alebo účelu daru (napr. na nákup športových potrieb). S takýmto darom disponuje výkonný výbor RZ podľa rozhodnutia darcu, ktorému na požiadanie predloží príslušné doklady o účelovom využití daru.
  6. Finančné prostriedky rodičovského združenia sa ukladajú v Slovenskej sporiteľni, a.s. na bežný účet organizácie. Podpisové právo majú členovia výkonného výboru (čl. 3, ods. 13).
  7. Rozpočet rodičovského združenia vypracúva výkonný výbor RZ a schvaľuje Rodičovská rada v októbri školského roka. Pri spracovaní rozpočtu na školský rok vychádza výkonný výbor z predpokladaného príjmu organizácie z členských príspevkov (ak v čase spracovania  rozpočtu nie je výber ukončený) v súlade s počtom členov RZ zapísaných do zoznamov triednych aktívov.
  8. Výbor RZ zabezpečuje distribúciu finančných prostriedkov organizácie v súlade so schváleným  rozpočtom na aktuálny školský rok. Priamu zodpovednosť za správu finančných prostriedkov RZ má hospodár RZ.
  9. Výdavky rodičovského združenia tvoria príspevky na školy v prírode vo výške schválenej rodičovskou radou na pobyt, príspevky na organizáciu žiackych kultúrnych a športových podujatí, príspevky na odmenu za prácu vynikajúcim žiakom, vedúcim záujmových  krúžkov, príspevky na zabezpečenie výchovno - vzdelávacieho procesu žiakov, čiastky vynaložené na fungovanie rodičovskej organizácie, príspevok na činnosť Slovenskej rady RZ a mimoriadne výdavky schválené Rodičovskou radou RZ. Výdavky sa uskutočňujú v súlade so schváleným rozpočtom organizácie.
  10. Čerpanie finančných prostriedkov sa sleduje pravidelne na základe dokladov a záznamov vo Finančnom denníku RZ, ktorý vedie hospodár RZ. Hospodár predkladá finančný denník výkonnému výboru na každom jeho zasadnutí. Správu o hospodárení, ktorú spracuje hospodár RZ, prekladá výkonný výbor Rodičovskej rade na každom jej zasadnutí. Doklady o hospodárení organizácie je hospodár povinný predložiť na požiadanie revíznej komisii RZ (čl.3, ods.19 a 20).
  11. Výdaj finančných prostriedkov uskutočňuje hospodár RZ na základe rozhodnutí Rodičovskej rady, Výkonného výboru a v súlade s rozpočtom RZ na daný školský rok.
  12. Veci (predmety), ktoré sú vo vlastníctve rodičovského združenia, sa evidujú   v inventárnej knihe, ktorú vedie hospodár RZ. Inventarizácia majetku RZ sa vykonáva raz ročne (pred koncom školského roka) alebo pri odovzdávaní funkcie hospodára. Inventarizáciu majetku  vykonáva revízna komisia.
  13. Rodičovské združenie odmeňuje aktivitu hospodára RZ v mesiaci októbri vo výške schválenej na prvom zasadnutí Rodičovskej rady za školský rok výkonu jeho funkcie.

 

Fotogaléria školy

Reklamný panel

Aktuálne odkazy

Zoznam stredných škôl
Vyber si strednú školu
Ako na strednú školu
Informácie o možnostiach štúdia

Viete, že môžete vybraný obsah našich stránok odoberať pomocou RSS kanálov? Takto možno odoberať napríklad našu úvodnú stránku, oznamy tried, články školskej jedálne... Na stránke sa nachádza v pravom dolnom rohu ikona s názvom RSS. Stačí na ňu kliknúť a nastaviť možnosť odoberania. U niektorých prehliadačov však treba najprv nainštalovať príslušné rozšírenie. Na inštaláciu rozšírenia pre odber RSS v Google Chrome treba postupovať nasledovne: voľba Nástroje> Rozšírenia > Viac rozšírení> Rozšírenia >od spoločnosti Google>Rozšírenie odber RSS.