Dvojka.sk

  • Zväčšiť veľkosť fontu
  • Štandartná veľkosť fontu
  • Zmenšiť veľkosť fontu
Info o ZŠ Rodičovské združenie, Rodičia a priatelia Dvojky Štatút Rodičovského združenia pri 2. ZŠ - Článok 3

Štatút Rodičovského združenia pri 2. ZŠ - Článok 3

E-mail Vytlačiť
Obsah článku
Štatút Rodičovského združenia pri 2. ZŠ
Článok 2
Článok 3
Článok 4
Článok 5
Článok 6
Zobraziť všetky stránky

Článok 3: Organizácia rodičovského združenia

  1. Organizáciu rodičovského združenia tvorí Rodičovská rada, triedne aktívy, výkonný výbor, revízna komisia, výchovná komisia, zástupcovia RR v orgánoch školy a účelové skupiny rodičov-aktivistov.
  2. Rodičovská rada (RR) je najvyšším orgánom rodičovského združenia . Je tvorená zástupcami triednych aktívov, ktorí boli volení spôsobom stanoveným čl.1 ods.(5) na prvom zasadnutí triednych aktívov v septembri nového školského roka.
  3. Rodičovská rada rieši všetky zásadné otázky spolupráce rodiny a školy, vyjadruje sa k výchovným opatreniam vedenia školy, schvaľuje rozpočet organizácie a rozhoduje o jeho koncepčnom využití, schvaľuje výdaj finančných prostriedkov organizácie v sumách nad 5000,- Sk, v spolupráci s vedením školy rieši pripomienky a návrhy rodičov (triednych aktívov)  a rozhoduje o zásadných opatreniach pomoci škole a vyjadruje sa k opatreniam orgánov nadriadených vedeniu školy ako právnickej osobe v oblasti vzdelávania a výchovy žiakov školy.
  4. Rodičovská rada zasadá minimálne dvakrát v školskom roku. Jej zasadnutí sa môžu zúčastniť aj rodičia, ktorí nie sú jej členmi, ale prejavia o túto účasť záujem. Radu môže zvolať aj predseda organizácie (výkonný výbor), ak o to požiada vedenie školy, triedny aktív alebo skupina rodičov vo veci, ktorá nestrpí odklad.
  5. Rozhodnutie Rodičovskej rady sú záväzné pre všetkých členov rodičovského združenia. Funkčné obdobie Rodičovskej rady je  jeden  rok a končí v septembri nasledujúceho školského roka.
  6. Rodičovská rada volí na svojom prvom zasadnutí v školskom roku trojčlenný výkonný výbor (predseda, tajomník a hospodár a predsedu revíznej komisie).
  7. Triedny aktív (TA) je hlavným článkom štruktúry rodičovského združenia. Vzniká na prvej schôdzi triednych aktívov v školskom roku na základe prijatí členstva rodičov v Rodičovskom združení zápisom v školskom roku na základe prijatí členstva rodičov v Rodičovskom združení zápisom do Zoznamu členov RZ v zápisnici zo zasadnutia triedneho aktívu. Jeho poslaním je napomáhať vytváraniu vzťahov spolupráce a vzájomnej pomoci medzi rodičmi, triednym učiteľom a v danej triede vyučujúcimi učiteľmi s cieľom podieľať sa na regulácii a skvalitňovaní výchovno-vzdelávacieho procesu a zabezpečovaní mimotriednej a záujmovej činnosti žiakov triedy.
  8. Triedny aktív:
    a) volí predsedu TA a zapisovateľa, ktorý vedie Zápisnicu TA,
    b) zabezpečuje dohovoreným spôsobom výber členského príspevku na obdobie školského roka a jeho odovzdanie hospodárovi výkonného výboru RZ  prostredníctvom predsedu TA (triedneho dôverníka) alebo triedneho učiteľa, ak ten s takouto požiadavkou triedneho aktívu bude súhlasiť,
    c) vyjadruje sa k výchovno-vzdelávaciemu procesu v danej triede, pomáha triednemu učiteľovi riešiť problémové situácie a formuluje pripomienky Rodičovskej rade alebo vedeniu školy na odstránenie nedostatkov tohoto procesu,
    d) pôsobí na rodičov, ktorí venujú malú pozornosť výchove a vzdelávaniu svojho dieťaťa alebo narušujú optimálny vzťah rodiny a školy a pomáha im v rámci svojich možnosti,
    e) zabezpečuje výber a evidenciu darov rodičov triednemu aktívu a rozhoduje o ich využití v prospech žiakov triedy,
    f) rešpektuje rozhodnutia a odporúčania Rodičovskej rady RZ a zabezpečuje ich realizáciu a realizáciu odporúčaní výkonného výboru RZ prostredníctvom rodičov žiakov triedy,
    g) navrhuje rodičov do účelových skupín RZ, orgánov RZ (výbor, komisie) a orgánov školy podľa odporúčaní alebo výzvy výkonného výboru (rodičovskej rady),
    h) zabezpečuje organizáciu aktivít rodičov a žiakov triedy podľa rozhodnutia triedneho aktívu.
  9. Triedny aktív zasadá pravidelne 1 x za štvrťrok školského roka. Zasadnutia TA zvoláva výkonný výbor RZ po dohode s vedením školy. Predseda TA (triedny dôverník) môže zvolať na návrh rodičov alebo triedneho učiteľa mimoriadne zasadnutia TA na riešenie vážneho problému alebo v inej neodkladnej záležitosti.
  10. Zasadnutie triedneho aktívu  riadi jeho predseda (triedny dôverník). V prípade jeho neprítomnosti na zasadnutí ktorýkoľvek  z prítomných rodičov. Z každého zasadnutia sa vykonáva  zápisnica, ktorú spracuje zapisovateľ  TA zrozumiteľnou formou s dôrazom na formuláciu pripomienok rodičov (adresnosť, jasnosť, autoritatívnosť a pod.). Do zápisnice sa uvádzajú aj tie pripomienky a návrhy rodičov, ktoré boli priamo na aktíve riešené a doriešené zo strany rodičov alebo triedneho učiteľa (vyučujúcich učiteľov) a nevyžadujú angažovanosť výkonného výboru (rodičovskej rady) alebo vedenia školy.
  11. Triedny aktív volí svojho zástupcu do Rodičovskej rady. Zvyčajne je zástupcom TA v tomto orgáne RZ predseda triedneho aktívu (triedny dôverník). Zvolený rodič je povinný zúčastňovať sa zasadnutí Rodičovskej rady alebo za seba zabezpečiť rovnocennú náhradu z rady rodičov TA.
  12. Zástupca triedneho aktívu v Rodičovskej rade RZ objasňuje na jej zasadnutí pripomienky a návrhy rodičov TA, prispieva svojou aktivitou k riešeniu problémov, ktorými sa rada zaoberá a sprostredkúva  rodičom TA všetky informácie, ktoré sú im adresované z rokovania RR. Zabezpečuje plnenie ustanovení Stanov RZ v rámci triedneho aktívu rodičov.
  13. Výkonný výbor rodičovského združenia (VV-RZ) tvoria predseda RZ, tajomník RZ a hospodár RZ volení Rodičovskou radou na základe návrhov triednych aktívov. Výkonný výbor môže byť doplnený ďalšími členmi podľa potreby a rozhodnutia Rodičovskej rady. Výbor zabezpečuje uplatňovanie schválených Stanov RZ, výkon rozhodnutí Rodičovskej rady a riešenie návrhov a pripomienok rodičov oslovenými a kompetentnými subjektami.
  14. Výkonný výbor volí (potvrdzuje) Rodičovská rada  na svojom prvom zasadnutí v danom školskom roku. Funkčné obdobie výkonného výboru RZ je jeden rok. Výbor sa riadi Stanovami RZ a rozhodnutiami Rodičovskej rady. Akceptuje podľa možností organizácie požiadavky vedenia školy a riadi činnosť organizácie v súlade  s jej poslaním a úlohami (čl. 2).
  15. Výkonný výbor:
    a) podáva Rodičovskej rade správu o svojej činnosti )spracuje predseda RZ) a  správu o hospodárení, ktorú spracúva hospodár RZ,
    b) predkladá RR návrh rozpočtu organizácie a uskutočňuje jeho ustanovenia po ich schválení,
    c) schvaľuje výdavky organizácie do výšky sumy 5000,-Sk pričom výdavky do výšky  2000,-Sk na jeden účel môže schváliť aj predseda organizácie, o čom informuje VV na jeho zasadnutí,
    d) zabezpečuje spoluprácu RZ s vedením školy,
    e) informuje riaditeľa školy o pripomienkach a návrhoch rodičov z triednych aktívov a usiluje sa o ich riešenie, o ktorom informuje zástupcov triednych aktívov priamo  alebo prostredníctvom rokovaní rodičovskej rady,
    f) po dohode s vedením školy zvoláva zasadnutia Rodičovskej rady (RR) a jej mimoriadne zasadnutia podľa čl. 3, odseku (4) stanov,
    g) zabezpečuje ustanovenie účelových skupín rodičov na organizáciu kultúrnych, športových a iných podujatí a akcií žiakov školy,
    h) kontroluje činnosť Výchovnej komisie a zástupcov rodičov v orgánoch školy alebo v orgánoch zriadených v tejto súvislosti podľa zákona,
    i) sprostredkúva rodičovskú komunikáciu s orgánmi štátnej správy a samosprávy v oblasti zabezpečovania výučby a výchovy žiakov školy a formuluje návrhy a pripomienky adresované týmto orgánom,
    j) zabezpečuje odvod finančného príspevku na činnosť Slovenskej rady rodičovských združení (SRRZ) a komunikáciu s týmto orgánom.
  16. Výkonný výbor (VV) zasadá pravidelne v mesiacoch september, november, január, marec, máj v danom školskom roku. Účasť členov výboru a pozývaných hostí zabezpečuje tajomník organizácie. Mimoriadne zasadnutia VV zvolané na žiadosť rodičov, triednych aktívov alebo vedenia školy na riešenie naliehavých úloh a problémov, zvoláva predseda RZ osobne. Zasadnutí VV sa podľa vlastného rozhodnutia  alebo pozvania výboru zúčastňuje riaditeľ školy alebo ním určený zástupca vedenia školy.
  17. V prípade potreby môže výbor na svoje riadne alebo mimoriadne zasadnutie prizvať jednotlivých pedagogických pracovníkov školy, triednych dôverníkov, jednotlivých rodičov alebo zástupcov RZ v iných orgánoch.
  18. Tajomník VV vedie Zápisnicu zo zasadnutia výboru, ktorú vyhotovuje pre riaditeľku školy a jednotlivých členov výboru (4 výtlačky). Jeden výtlačok sa zakladá v dokumentácii RZ.
  19. Revíznu komisiu (RK) tvorí predseda  a dvaja členovia. Predsedu komisie volí Rodičovská rada na svojom prvom zasadnutí v školskom roku. Členmi komisie (2) sú externisti-rodičia, ktorí sa revízie zúčastnia na podnet predsedu komisie. Revízna komisia vykonáva kontrolu hospodárenia RZ dvakrát v školskom roku vždy pred konaním zasadnutia Rodičovskej rady. Revízna komisia rovnako vykonáva inventarizáciu majetku RZ.
  20. Revízna komisia spracuje Správu o výsledku kontroly (inventarizácie), ktorú predkladá Rodičovskej rade na jej druhom zasadnutí v školskom roku a novej RR na jej prvom zasadnutí v  nasledujúcom školskom roku. Týmto aktom sa končí jej funkčné obdobie.
  21. Výchovná komisia (VK) je profesne združenie rodičov, ktoré v prípade potreby pomáha vedeniu školy pri riešení komplikovaných výchovných problémov. Rodičovská rada na  svojom prvom zasadnutí v školskom roku volí (potvrdzuje) predsedu tejto komisie. Komisiu zostavuje jej predseda v spolupráci s výkonným výborom RZ podľa profesného výberu členov komisie.
  22. Zasadnutia výchovnej komisie zvoláva jej predseda po dohode s výchovným poradcom školy alebo s vedením školy, na jeho žiadosť alebo na žiadosť VV RZ, triedneho aktívu alebo jednotlivých rodičov (skupiny rodičov). Zo zasadnutia komisie sa vyhotovuje zápisnica.
  23. Predseda výchovnej komisie informuje výbor RZ o aktivitách komisie a podáva správu o jej činnosti na druhom zasadnutí RR v školskom roku.
  24. Výchovná komisia sa vo svojej činnosti riadi požiadavkami školy, charakterom danej problémovej situácie, svojou profesnou kompetenciou, právnou a morálnou zodpovednosťou a dôslednosťou v danom prípade.
  25. Zástupcovia RZ v iných orgánoch (ďalej iba zástupcovia) sú členovia RZ-rodičia, zvolení RR do Rady školy, Stravovacej a zdravotnej komisie školy alebo do iných orgánov, ktoré zo zákona predpokladajú účasť zástupcov rodičov (RZ). Zvolení rodičia v predmetných orgánoch obhajujú záujmy RZ (rodičov) najmä vo vzťahu k systému výchovy a vzdelávania ich detí.
  26. Zástupcovia rešpektujú vo svojej práci požiadavky rodičovskej rady a výkonného výboru RZ a informujú ich o svojich aktivitách pri rokovaní orgánov a o výsledkoch týchto aktivít. Zástupcovia informujú rodičovskú radu a výkonný výbor RZ o obsahu a priebehu týchto rokovaní.
  27. Účelové skupiny rodičov - aktivistov sa vytvárajú za účelom zabezpečenia širšej spolupráce RZ  so školou pri príprave a organizovaní kultúrnych, športových, zájazdových alebo iných záujmových podujatí väčšieho (celoškolského) rozsahu. Výber rodičov do týchto skupín sa uskutočňuje na základe ich predbežnej iniciatívy na prvom zasadnutí triednych aktívov podľa oblasti ich predpokladanej aktivity (kultúra, šport, zájazdy a i.). Účelová skupina sa môže vytvoriť aj na výzvu výkonného výboru v priebehu školského roka prostredníctvom aktuálneho zasadnutia triednych aktívov.

 

Fotogaléria školy

Reklamný panel

Aktuálne odkazy

Zoznam stredných škôl
Vyber si strednú školu
Ako na strednú školu
Informácie o možnostiach štúdia

Viete, že môžete vybraný obsah našich stránok odoberať pomocou RSS kanálov? Takto možno odoberať napríklad našu úvodnú stránku, oznamy tried, články školskej jedálne... Na stránke sa nachádza v pravom dolnom rohu ikona s názvom RSS. Stačí na ňu kliknúť a nastaviť možnosť odoberania. U niektorých prehliadačov však treba najprv nainštalovať príslušné rozšírenie. Na inštaláciu rozšírenia pre odber RSS v Google Chrome treba postupovať nasledovne: voľba Nástroje> Rozšírenia > Viac rozšírení> Rozšírenia >od spoločnosti Google>Rozšírenie odber RSS.